Vruuće nam je vruuće

Vruuće nam je vruuće, al treba misliti na zimu. Neki se pripremaju za grijanje „z drvima“, neki griju kosti na plažama po cijele dane pa si misle da pune baterije sunćevom energijom, a mi ćemo si pripremiti slatku zimnicu za one duuge i hladne noći. Možemo pripremiti zimnicu na onaj stari tradicionalni način pa izgubit cijeli dan i zamazat sve suđe koje imamo doma, ili se prilagoditi potrebamama i pripremiti stvarno onoliko koliko trošimo, jer se previše namirnica baca iz dana u dan.

Pripremiti čemo par teglica krušaka u vinu, pa malo pekmeza od šljiva, čips od jabuka, na kraju malo žele bombona od bresaka.

Ogulite kruške guljaćem za povrće, prepolovite ih i izdubite sredinu malom žličicom, zakuhajte jedno litru crnog vina sa dvije litre vode, 100 g šečera, štapićem cimeta i malo klinčića. Nakon jedno deset minuta kuhanja dodajte unutra kruške i kuhajte još desetak minuta na jakoj vatri. Podjelite kruške u vruće staklenke, zalijte ostatkom vina i poklopite vruće. , nemojte prekuhati kruške da vam se ne raspadnu.

Kad dobijete gajbu šljiva a neznate kaj bi s njom, pozovite ekipu na rakijicu i očistite šljive taj čas, smeljite ih u mašini za mljevenje mesa i tu smjesu pecite u širokoj rajngli, mješajte stalno, dodajte par šnita naranče s korom i kuhajte još malo, na kraju probajte i dodajte po potrebi malo šećera, cimeta u prahu i opet pakirajte u teglice. Očistite breskve i stavite ih kuhati u rajnglicu na laganoj vatri, za to vrijeme operite jabuke i izvadite im sredinu, narežite ih na mašinicu za nareske na tanke ploškice kao čips, položite ploškice na masni papir i ostavite tako neka se suše okrečući ih svaki dan. Sad one kuhane breskve propasirajte i dodajte u ostatak želatinu ovisno koliko imate soka. Istresite sve u neki široki pleh i ostavite da se hladi. Sutra dan ih narežite na kockice i uvaljajte u šečer. Joj mogli bi još toga naučiti ali i zima če brzo proći. See you in the OROSLAVLJE on 16 WOW  !!

Comments are closed.