Škampi

Ti mali slatki rozo crvenkasti rakovi koji imaju izrazito ukusno meso pa su valjda zbog toga precjenjini na tržištu, mnogima od nas ostaju samo slika iz nekog ljetnog časopisa ili imate sreću ko ja pa radite u kuhinji i tu i tamo maznete kojeg sa strane. Kao što rekoh meso škampa je izrazito ukusno i nježno, neki sladokusci govore da je okus škampa vrhunac gastronomije koji netreba nikakve začine i dodatke. Talijani jako često jedu škampe potpuno sirove, najbolji su svježi i dok još mirišu po mooru J . Mi ipak volimo malo jače termički obrađenu hranu. Sličnog okusa mirisa i sastava su kozice, koje nam često podvaljuju pod škampe. Kozice imaju malo jače spljošten rep, i nemaju klješta. Meso im je malo žilavije i intenzivnijeg okusa. Kod pripreme škampa i kozica treba posebno paziti da se ne prekuhaju, a to znaći da ne prelazi temperaturu od 85 stupnjeva celzija i ne duže od pet minuta. Ako radite neku mješanu buzaru ili riblju juhu, dodajte ih na kraju kuhanja i onda ćete imati potpuni okus.

Kad ste več uspjeli dobiti nekako godišnji odmor, a nemate neku crkavicu da idete po restoranima, pripremite si škampe u hladu ispred vaše kamp kučice ili na terasi apartmančića.

Za sto kuna s vinom romantična večera počinje. Kupite u nekom velikom dučanu kilu smrznutih škampa oznake 17-20. to vam je pecatura odnosno oznaka koliko komada ide u kilu. Uzmite pola kile širokih rezanaca i bocu malvazije za dvajst kuna.

Odmrznite škampe pod mlazom mlake vode, zarežite ih s gornje strane repa i izvucite van jednu tanku crnu nit, tj probavni trakt škampa. U kipučoj slanoj vodi skuhajte široke rezance, a za to vrijeme ugrijte široku rajnglu, dodajte odmrznute škampe te ih malo zalijte maslinovim uljem. Promješajte ih neka se sa svih strana zapeku, zalijte sa jedno dva decilitra malvazije i poklopite. Smanjite vatru, ocijedite one rezance i dodajte ih u škampe, po svemu pospite dosta nasjeckanog peršina i malo maslinovog ulja.

Promiješajte, skinite se do pasa i uživajte u večeri s voljenom osobom . želim Vam ugodan godišnji odmor !!

Comments are closed.