Njegovo veličanstvo RAMSTEK

Njegovo visočanstvo RAMSTEK, tej neizostavni komad crvenog mesa prošaran sa malo bijele masnoće i žučkasta posušena opna sa strane, kad se sjedine sa užarenim roštiljem otpjevaju duet kakav bi svačije muško uho slušalo danima J, . Takav komad šarenog ramsteka nazivaju i mramorni ramstek. Par puta sam čuo ljude kako govore , kak buš to spekel pa to je za juvu J, a onda kad sam im prvi puta spekel to meseko ne pada im juva na pamet. Najvažnija stvar za govedinu da bude savršena za roštilj, je da meso bude odležano i zrelo, to najbolje vidite kad se lagano reže i meso ne ide za nožem. Odresci ne smiju biti tanji od dva centimetra, uvijek rezani okomito na rast mesa i od biranih komada mesa. To mogu biti, juneća leđa, juneća pisanica ili ruža od buta, . kada marinirate meso nemojte ga soliti i dodavati previše začina da ne izgubi svoj savršeni okus. Danas u dučanima ima za kupiti odležano i zrelo juneće meso pod nazivom „maturo“, to je svježe meso koje zrije u vakumu na 4 stupnja 21 dan, proces omekšavanja mesa se odvija utjecajem vlastitih enzima bez dodataka neke kemije. Tu vrstu mesa kuhari nazivaju kraljicom mesa .

Ljeto je idealno vrijeme za kombinaciju junetine sa roštilja i svježeg povrća samim tim što je u crvenom mesu velika količina L karnitina, vitamina, željeza i proteina. Što sve gubimo pojačanim znojenjem u ljetnim aktivnostima. Još jedan važan podatak je da crveno meso nije štetno kao što neki kvazi nutricionisti govore i forsiraju kineske ribe i brazilske piliće. Štetne su razne prerađevine tipa nekih kobasica i pašteta što su pune masti i aditiva no to je neka druga tema. A mi idemo roštiljati

Za 4 osobe pripremite

1 kg miješane lisnate salate ( rikola, zelena, radić )

2 limuna

1 kg ramsteka s kostima

100 g tvrdog sira ribanca

Maslinovo ulje, sol i papar

Žlica senfa

Na ugrijani roštilj, stavite peći ramstek u komadima po pola kile koji smo samo natrljali sa senfom i malo umoćili u ulje. Za to vrijeme operite i natrgajte salatu na komadiće, podjelite salatu na tanjure i napravite dresing od malo senfa, soka 1 limuna i decilitar maslinovog ulja. Okrenite ramstek i pazite da vam se ne prepeće. Skinite meso sa roštilja i na dasci ga narežite u koso na trakice, te trakice posložite na salatu , dodajte naribani tvrdi sir, posolite , popaprite svježim paprom i sve zalijte dresingom od limuna i maslinova ulja.

Dobar tek and see you on the road !!

Comments are closed.