Što će ti polje riže bez zrna soli

„Što će ti polje riže bez zrna soli“  , može to bit neka narodna poslovica u Kini ili izraz za rižu u Hrvatskim restoranima.

Postoji preko 40 000 vrsti riže u svijetu, kod nas najviše znaju za četiri vrste, integralnu, dugog zrna, srednjeg i okruglog, a najviše se koristi ona najjeftinija. Riža je najzastupljenija biljka iz porodice trava koja se upotrebljava u ljudskoj prehrani. U mnogim krajevima svijeta je osnovni obrok dok se kod nas najčešće koristi kao prilog, odnosno dodatak jelu.  Do nedavno jeli smo prekuhanu pa ispranu rižu ili u kombinaciji sa malo graška, dalmacija i primorje dosta koristi rižu za rižote. Dolazi kultura i pripreme riže pomalo i do nas. Kažu da je bitno za rižoto da se stalno miješa, i to je istina ali ima tu još dosta faktora koji trebaju biti pogođeni za savršeni rižoto.

Za 4 osobe

200 g riže srednjeg zrna

200 g mješanog sezonskog povrća

100 g maslaca

200 g pilećih prsa ili očiščene lignje

( tikvice, paprika, komorač, mladi luk… )

Na malo maslinovog ulja pirjajte sitno sjeckani crveni luk, kad luk omekša dodajte čistu rižu , malo maslaca i pirjajte na laganoj vatri. Kad riža ocakli, postane sjajna i kao prozirna zalijte je sa vručom pilećom ili ribljom juhom bez začina, neka bude dupla količina  juhe od količine riže. Polako i nježno miješajte na laganoj vatri lagano podljevajući sa ostatkom temeljca. Sa strane ugrijte tavicu i na vručoj tavici prepržite nasjeckano povrće sa malo maslinovog ulja, dodajte nasjeskanu lignju ili komadiće pilećih prsa, ovisi kakav rižoto radite, podlijte sa malo bijeliog vina i sve umiješajte u dinstanu rižu. Začinite solju i sa malo papra te na kraju dodajte još maslaca narezanog na kockice.

Sada ovisi želite li crveni ili bijeli rižoto dodajte na kraju malo šalše ili vrhnja za kuhanje.

Sve poslužite vruče sa prženim listićima kruha i s malo parmezana sa strane, nemojte miješati parmezan u rižoto da ne mijenja prirodne okuse piletine ili lignje.

To neka vam bude baza za sve vrste rižota, sada vi sami određujete glavni sastojak. Bitno je da bude kremasto i glavne namirnice nesmiju biti pre jako termički obrađene.

See you on the road

Comments are closed.