Bili smo kod frenda i jeli smo roštilj

Takve rečenice su mi uvijek natjerale krv do ključanja. I koliko ste roštilja pojeli, jel hrđa u želucu ili ga lako varite znao sam pitati ekipu, na što su oni meni svakak odgovarali a možete si mislit kak.

No idemo mi nazad do onog trenutka kad zamiriši vatrica pa onda taj božanstveni miris dima pomiješan sa raznim aromama pečenog mesa, povrća, riba i morskih plodova mmmm uf.

Baš volim kad je lijepo vrijeme i onda kad se ukombinira neka vožnjica do nekog potoka ili brijega a tamo čeka vatrica i roštiljanje. Mi smo narod koji će se uvijek brzo složiti kad se treba roštiljati, odma ovaj nabavlja meso, drugi ima ugalj u garaži, treći već  montira roštilj i taj čas se dimi i veselje poćinje. Dok mislim da su naši susjedi preko drine daleko ispred svih po roštiljanju, tamo se roštilja od uvijek.

Meni je osobno najdraže kombiniranje raznih umaka uz roštiljanje. Malo hladnog džuveđa , pa pinđura, ajvara, kajmaka, vručeg ljutog sataraša, umaka od svježih krastavaca i vrhnja, ajoli umaka iliti španjolske pjenice od medvjeđeg luka. To je najjednostavniji i daleko najjeftiniji umak a savršene arome i okusa, samo uvijek treba biti dobre volje kad se radi inaće ne uspjeva. Prvo nabavite medveđi luk, to je uska zelena trava, raste u ovo vrijeme uz šumicu i pored nekih potoka, ima ga i na tržnicama. Okus i miris su mu kao češnjak i svježi vlasac ali ne tako jak. U visoku posudu stavite svežanj narezanog medvjeđeg luka ili dva režnja češnjaka  ako več nemate medvjeđi luk. Ulijte decilitar hladnog mlijeka i tri decilitra hladnog ulja, uronite do dna štapni mikser i uključite ga na najjaču brzunu bez dizanja dvadesetak sekundi, dobit čete gustu zelenkastu kremu savršenog okusa i mirisa koju možete mazati po pečenom kruhu , povrću ili pečenom mesu.  Od dobrih krema, umaka i dodataka jelima s roštilja još bitnije su dobre marinade i kvaliteta mesa. Meso mora biti uvijek zrelo i odležano, nemojte soliti meso a pogotovo ne svinjetinu i uvijek će vam biti sočno i mekano, kada pečete meso, pecite ga uvijek kratko i naglo, okrečite ga samo jednom i nemojte ga bosti vilicom,  nemojte slagati pregusto na roštilj tako da vatra uvijek ima zraka. Češnjak uvijek dodajte na kraju po pečenom mesu i vidjet čete drugu dimenziju roštiljanja.

See you on the road

Comments are closed.