Pite

Pitam se ima li koja zemlja na svijetu, gdje ne tvrde da je baš njihova pita original i da su sve pite nastale iz njih. Daleko najglasniji su naši susjedi pa kažu, samo jedan je burek a sve ostalo su pite. Pita je u pravilu jelo od slatkog ili slanog tijesta sa slanim ili opet slatkim nadjevom. Dosta ljudi poistovječuje pite i savijaće, no to su neke druge priće.

Prvi dječji kolać i majstorsko djelo može biti pite. Potrebno je prhko tjesto i nekakvo punjenje, sad hoće li to biti sir, voće, meso, čokolada, mak, lješnjaci ili kakav krumpir, korabica, to je već stvar trenutka  inspiracije te kakve namirnice imamo pri ruci. Kombinacije i varijacije su beskonačne, samo kuhajte sezonski i bit čete najzdraviji na svijetu. Pod tim ne mislim da idete raditi na sezonu na moru nego uvijek pripremajte onu namirnicu koja je zrela u to vrijeme.

Njlakše je napraviti prhko tjesto, samo brojite do tri. Uzmite jedan dio šečera, dva djela maslaca odnosno masnoće i tri djela brašna. Možete dodati malo praška za pecivo. Kada mjesite tjesto morate biti jako brzi da se masnoće ne rastope. Oblikujte tjesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite jedno sat vremene u frižideru da malo brašno odradi svoje i da se masnoće opet stegnu.

Sada napravite nadjev od breskvi marelica, višanja, jabuka, krušaka, sveg voća što vam dođe pod ruku.operite i očistite voćeod koštica i kožica. Sve  nasjeckajte na sitne komadiće i stavite u cjedilo iznad nekog lonca neka se cijedi. Sve pospite šečerom i cimetom te dobro promješajte neka voće još  pusti sokove.

Razvaljajte ohlađeno tjesto u okrugli oblik kao veliku palačinku, te utisnite u pleh za pečenje tako da odrežete rubove rubom posude.

Malo ga izbodite vilicom i tavite peči u ugrijanu pečnice na 160 stupnjeva pet minuta. Nakon toga napunite tjesto sa mješanim voćem i po vrhu naribajte ostatak tjesta koji smo odrezali. Sve to sad opet stavite peći na 120 stupnjeva još sat vremena, tako čete imati savršeno mekanu mirišljavu pitu. Za to vrijeme dok se pita peče, zakuhajte onaj sok od voća i zgusnite ga s malo pudinga od vanilije da bude skroz kremasto. Servirajte pitu sa savršenim preljevom vašim najmilijima i gas na more do zime 🙂

See you on the beach !!!

Comments are closed.